снимка БулфотоСпоред разследващи нашият евродепутат Ангел Джамбазки е част от координирана

...
снимка БулфотоСпоред разследващи нашият евродепутат Ангел Джамбазки е част от координирана
Коментари Харесай

Според разследващи: Джамбазки е част от манипулативна индийска мрежа за деизформаци, базирана в Брюксел

снимка Булфото

Според проверяващи нашият евродепутат Ангел Джамбазки е част от координирана и манипулативна индийска мрежа за деизформация, основана в Брюксел.

Разследващите оповестиха, че мрежата съществува от 15 години и е създавала подправени медии, разпространявала е информация от  несъществуващи мозъчни тръстове и даже от името на мъртви хора, съобщи.

Организаторите на акцията за дезинформация, наречена от проверяващите “индийските летописи “, са работили непосредствено против евродепутати, като организирали пътувания до Кашмир, Бангладеш и Малдивите, създавали неофициални работни групи в Народното събрание, подправени дискусионни панели, както и  оказвали въздействие върху работата на Европейската комисия.

Според EU Disinfo Lab – екипът, който стои зад следствието, задачата е била разпространяване на антипакистанска агитация и подсилване на индийските ползи в границите на институциите на Европейски Съюз.

Новината идва след следствие на индийска дезинформационна акция през предходната година, зад която се оказа, че стои основаната в  Делхи бизнес асоциация, Srivastava Group. Тя е виновна за мрежата от 265 подправени медии в 65 страни, включително EP Today, подправено списание на Европейския парламент, което излиза в  Брюксел от 2006 година

EP Today е служил като “меден съд “ за евродепутатите и други политици, с цел да разгласяват своите възгледи, и по-специално възгледите, които обслужват индийските ползи в Европейски Съюз.

По-рано тази година EU Disinfo Lab поднови  следствието, откакто се натъкна на “цяла мрежа от координирани упълномощени от Организация на обединените нации неправителствени организации, които предизвикват индийските ползи и неведнъж подлагат на критика Пакистан “.

Това докара до откриването на подправената медийна организация в Брюксел – EU Chronicle, която на процедура поела щафетата от EP Today след предходното следствие.

Изложени евродепутати

Разследващите споделят, че EU Chronicle е “нова подправена медия с подправени публицисти, за която се допуска, че отразява европейските въпроси, само че която всъщност предлага платформа за евродепутатите да подписват проиндийски публикации ”.

Изследванията демонстрират, че за по-малко от шест месеца битие, 11 евродепутати от редица парламентарни групи са изготвили или одобрили мнения на платформата.

Сред тях са евродепутатите от крайнодясната Идентичност и народна власт Джана Гансия, Доминик Билде, Тиери Мариани, Джули Лешанто и Вирджини Джорон; Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформисти Гжегож Тобишовски и Ришард Чарнецки; Фулвио Мартушело и Джузепе Милацо от ЕНП; и Марк Тарабела от С&Д.

Разследващият екип акцентира, че по-голямата част от тематиките, обхванати в публикациите,  написани или утвърдени от горепосочените членове на Екологичен потенциал, са “много близки до тематики от интерес за индийската страна “, като да вземем за пример отношението към малцинствата в Пакистан, обстановката  е най-северния щат на Индия Джаму и Кашмир, както  и възходящото наличие на Китай в света.

Освен това 9 от горепосочените 11 членове на Европарламента също взеха присъединяване в пътешестване до Джаму и Кашмир през октомври 2019 година, спонсорирано от Srivastava Group.

По време създаването на публикацията нито един евродепутат не е дал отговор на настояването на EURACTIV за коментар.

Според проверяващите индийската група стои и зад няколко неофициални европейски парламентарни групи, в това число Форума за мир в Южна Азия, Приятели на Гилгит Балтистан и Приятели на Белочистан, като “създадени или управлявани от евродепутати, участващи в действия, проведени от дизинформационната мрежа EU Chronicle “. Целта е ясна – прокарването на ползите на Индия в Брюксел.

Парламентарните въпроси към Европейската комисия също са направени от организация, посочена като “WESTT “ – Жени за стопански и обществен мозъчен концерн, която работи в партньорство с Srivastava Group.

Измама с еднаквост и вероятен ли е режим на наказания?

Най-общо казано, някои секрети тактики на акцията по дезинформация в столицата на общността, включват материали на EU Observer и Economist, регистрацията на умряли хора, които да участват на лобистки събития, а са мъртви от  повече от пет години, както и изобретяването на “десетки “ журналистически идентичности, създавайки световна мрежа от подправени медийни групи, посредством които да прокарват възгледите си.

От своя страна лабораторията на Европейски Съюз Disinfo,  която от месеци проверява най-новата индийска мрежа за дезинформация в Брюксел, чака да види ограничения за противопоставяне.

На първо място следователите показват, че регулаторите на Европейски Съюз би трябвало да обмислят санкционен режим за участници, злоупотребяващи с интернационалните институции, както и да проучат методите по какъв начин в бъдеще да не се позволяват злонамерени участници, които злоупотребяват с търсачките и възпроизвеждат едно и също наличие стотици пъти.

В Плана си за деяние и народна власт, показан предходната седмица, Европейската комисия предлага въвеждане на санкционен режим за задгранични участници, които се стремят да се намесват злонамерено в делата на блока.

Брюксел би трябвало да “разработи набор от принадлежности за противопоставяне на непозната интервенция и интервенции за въздействие, в това число нови принадлежности, позволяващи налагане на наказания на причинителите “.

Заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова зае недвусмислена позиция за степента, в която би трябвало да бъдат наложени наказателни ограничения за нечисти старания за дезинформация в Европейски Съюз.

“Не би трябвало да оставаме пасивни, тъй като с течение на годините виждаме възходящата наклонност за координирани и добре фокусирани и целенасочени действия от злонамерени участници в чужбина “, съобщи тя.

В подтекста на протичащата сега цифрова гражданска война жителите би трябвало да могат да вършат избор в условия, позволяващи свободно изложение на отзиви и разграничаване на обстоятелствата от измислиците и даващи опция на свободните медии и гражданското общество да вземат участие в открит спор, без злонамерена интервенция. Предизвикателствата, пред които е изправен Европейски Съюз, не са лимитирани до неговите граници, по тази причина всяко подхванато от него деяние ще има последствия отвън рамките му.

Мерките ще бъдат прилагани през целия мандат на актуалната Комисия. През 2023 г. — година преди изборите за Европейски парламент — Комисията ще направи обзор на осъществяването на проекта за деяние.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР